torsdag 14. januar 2010

Om utveksling, papirarbeid og hvorfor det er verdt det

Anonym sa...
Hei:) Digger bloggen din :DJeg skal til usa etter sommeren som utveklingsstudent, så derfor bare lurte jeg på om du kunne lage et innlegg hor du forteller om hva du gjorde før du reiste, med alt av papiere, pass, ambasaden osv?Hvordan søker man stipend?Hvor mye fikk du i stipend?Når søkte du stipend?Kan du fortelle litt om hele prosessen før du endelig kunne sette deg på flyet og reise? :)
Takk Anonym for at du digger bloggen min! Selvfoelgelig kan jeg skrive et innlegg om prosessen. Haaper du har nytte av det, men bare husk at alle utvekslingsopplevelser er forskjellige!
Tror jeg begynte soeknaden rundt oktober. Var veldig sein, mest fordi for meg var utveksling en litt spontan greie, som jeg ikke hadde tenkt lenge over i det hele tatt!
Soeknaden tok evigheter. Jeg maatte faa brev fra lerere, foreldrene mine og en annen voksen som ikke er i familien min og jeg maatte skrive et langt brev om meg selv. Jeg maatte grave frem alt av gamle karakterutskrifter, gaa til legen utallige ganger for aa faa resept paa sproyter og deretter faa dem satt og jeg maatte faa legesjekk to ganger.
Tips:
- Ikke gi opp selv om soeknaden virker uendelig lang. Faa det gjort!
- Ikke vent med aa faa satt Hepatitt A og B sproyter for du maa ta flere doser og ta begge i den samme sproyta.
- Hold styr paa papirene, ha en mappe med alt i.
I begynnelsen av Juni reiste alle AFSerne til Oslo for aa soeke visum. Jeg vet ikke hvilken organisasjon du reiser med, men hvis du reiser med AFS guider de deg gjennom alt. Foer du kommer til Oslo maa du soeke visum online, og skrive ut papirene, ta de med deg til Oslo og gaa paa et veldig kort intervju paa ambassaden. Ikke skummelt i det hele tatt selv om jeg trodde det skulle vere. Du maa ha pass.
Stipend soekte jeg i August, tror jeg. Rett foer jeg reiste, fordi jeg fikk vertsfamilie ganske seint (midten av Juli), og jeg maatte vite hvor jeg skulle foer jeg kunne soeke. Det tok langt tid foer jeg fikk svar. Fikk rundt 46 000 tror jeg. Hvordan man soeker stipend? laanekassen.no. Du maa sende inn papirer som viser hvilken organisasjon du reiser med og en slags forhandsgodkjenning fra skolen din i Norge som sier at aaret ditt vil bli godkjent. Er ganske lett aa finne ut av tror jeg:)
Foer jeg reiste koste jeg meg masse med venner, jeg pakka og ga mesteparten av klerne mine til Fretex, jeg lagde scrapbook om Norge og litt om meg selv (anbefaler det, vertsfamilien min elsker den og viser den til alle, og jeg har tomme sider i den som jeg skal fylle med ting jeg har opplevd her med vertsfamilien), jeg kjoepte gaver til vertsfamilen og tilslutt sa jeg hade til venner og familien.
Tips for pakking:
- Du kommer til aa kjoepe kjempemange ting og kler her. Saa tenk paa hvor mye du vil ta med deg, for du kommer til aa ha masse mer paa tilbakeveien og det er vektbegrensinger paa flyet.
- Noen av de jeg reiste med hadde med seg spekepoelse og annen mat. Bare ver klar over at det kan bli tatt fra deg i tollen. Ost og kjoett spesielt. Jeg hadde med meg leverpostei, men det gikk greit fordi det var i en hermetikkboks. Sjokolade gaar ogsaa fint, saa ikke glem "et lite stykke Norge", du og vertsfamilien din vil sette pris paa det:)
- Jeg gikk i turistbutikker, og fant smaa,billige ting som kjoeleskapsmagneter og smaa vikingbildeholdere. Jeg har gitt dem til venner og til frivillige i AFS, saann at dem kan ha et lite minne av meg.
Det er mye som maa gjoeres foer man reiser paa et utvekslingsaar, men tro meg, det er absolutt verdt det. Og faktisk, naar jeg tenker tilbake, lerte jeg mye bare ved aa gjoere alt papirarbeidet og reise til Oslo og alt. Foer jeg begynte fikk jeg alltid mammaen min til aa ringe legen(var vel litt redd kanskje..), og til aa fikse alt av saanne ting, men etter en stundt ringte jeg legen saa lett som om det var min beste venn.
Wow, dette innlegget blei visst veldig langt.. hvertfall: Lykke til med papirarbeidet og utvekslingsaaret!

1 kommentar:

  1. Eg er ein gammal særing som ikkje les andre bloggar, men din er super.
    Arvid

    SvarSlett

Skriv noko vetigt, din slaur.